Venepäällikkökurssi

Kurssi on suunnattu kokeneille ja veneilyn perustaidot omaavalle moottori- ja purjeveneilijöille, jotka haluavat pätevöityä venepäälliköksi ja hakea huviveneenkuljettajankirjaa. Tutkinnon suorittaneella on tiedot, taidot ja kyky sekä oikea turvallisuusasenne toimia vastuullisena matkamoottori- ja/tai -purjeveneen päällikkönä, navigoida avomerellä ja muilla vesialueilla haastavissa olosuhteissa, veneillä turvallisesti sisä- ja rannikkovesillä, Itämerellä, Välimerellä ja vuorovesialueilla sekä huoltaa ja korjata sekä ylläpitää veneen merikelpoisuutta.

Ennakkotietovaatimuksena kurssille osallistuvalla tulee olla taidot, jotka vastaavat veneilijäkurssin osaamisvaatimuksia. Todistus kansalliset pätevyysvaatimukset täyttävältä navigointikurssilta (saaristolaivurikurssi, SNOP:n Navigointi 1) esimerkiksi osoittaa tarvittavan osaamistason. Lisäksi osallistujalla tulisi olla kokemusta vähintään kahden veneilykauden ajalta ja 300 merimailin, josta osa päällikkönä ja kauimmainen kohde 75 merimailin päässä kotisatamasta.

Venepäällikkökurssin sisältö täyttää YK:n Euroopan talouskomission sisävesiliikennetyöryhmän päätöslauselman nro 40 liitteen 1 mukaiset kansainväliset ja kansalliset vesiliikennelain pätevyysvaatimukset.


Kurssin oppimateriaalit:

Lisämateriaaleina:


Venepäällikkökurssiin sisältyy seuraavat osiot:

Venepäällikkötutkinnon hyväksytty suoritus edellyttää teoriakokeiden vesillä annetun näyttökokeen (näyttö) hyväksyttyä suoritusta.

NAVIGOINTIKURSSI II (VUOROVEDET JA VÄLIMERI)
Navigointi 2 vuorovedet ja Välimeri -osuus on yhteinen moottori- ja purjeveneilijöille, kurssilla opetetaan mm. ulkomaanveneilyn, turvallisuuden ja sääopin perusasiat, Välimeren ilmasto ja sää, vuoroveden korkeus ja vuorovesivirrat, sijainninmäärittely. Kurssin päätteeksi järjestetään teoriakoe-1.

VENEPÄÄLLIKKÖYS JA VENETEKNIIKKA
Venepäällikkö ja venetekniikan täydennyskurssi on myös yhteinen moottori- ja purjeveneilijöille, kurssilla opetetaan mm. huviveneen päällikön vastuut ja velvoitteet liikuttaessa kansainvälisillä vesialueilla, venetekniikan tuntemusta niin, että osaa huoltaa ja ylläpitää venettä merikelpoisessa kunnossa. Selviytyy yksinkertaisista venetekniikan korjauksista varaosien ja käsityökalujen avulla. Kurssin päätteeksi järjestetään teoriakoe-2.

KÄYTÄNNÖN VENEILYTAIDOT JA PÄÄLLIKKÖNÄ TOIMIMINEN
Käytännönosuudessa sovelletaan teoreettisia taitoja käytännön tilanteisiin. Kurssilla keskitytään miehistön johtamiseen ja kokonaisuuden hallintaan eri tilanteissa. Kurssin opetuskertojen määrä riippuu kurssilaisten taitotasosta ja kokemuksesta.

1.  Päällikön vastuu

- oikeudellinen vastuu
- merenkulullinen vastuu
- rikoslaki
- omistaja, päällikkö, navigaattori, ruorimies
- tähystäminen
- lokikirjan pito

2. Meripelastus

3. Suoja-alueet

4. Veneen rekisteröinti

5. Paikanmääritys

- sijoittajat
- turvarajat

6. Merimatkan suunnittelu

- matkasuunnitelma
- reittisuunnitelma
- merkinnänpito
- satamat ja sataman valinta

7. Rajoitettu näkyvyys ja yöpurjehdus

8. Virta ja sorto

9. Vuorovesi

- vuoroveden korkeus
- vuorovesivirta

10. Veneen huolto ja kunnossapito

- katsastus
- dieselmoottorin toimintaperiaatteet
- dieselmoottorin käyttö ja huolto
- dieselmoottorin vianetsintä
- veneen talvitelakointi

11. Kansainvälinen veneily

- huvialusten rajatarkastukset
- aluemeri
- asiakirjat maasta lähdettäessä ja maahan saavuttaessa
- rajanylityslupahakemus
- tullimääräykset
- Schengen sopimus

12. Veneily-ympäristö

13. Venetodistuksista